>>--- Afspraak maken --<<<

 

Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door ziektekiemen die u binnen krijgt via besmet water of voedsel. Tot 30% van de toeristen die hun vakantie in een tropisch of subtropisch gebied doorbrengen, krijgen last van reizigersdiarree. 

Wat is reizigersdiarree?
Als u meer dan drie maal dunne ontlasting hebt gehad binnen 24 uur, spreken we van reizigersdiarree. Vaak gaan buikkrampen en misselijkheid samen met de diarree. Er is sprake van een ernstige vorm van diarree als deze langer duurt of gepaard gaat met hoge koorts of bloed en slijm bij de ontlasting.
                                                                                                                             
Oorzaak:
De oorzaak van reizigersdiarree is een infectie met een enteropatogene kiem, meestal een bacterie, soms ook een virus of een parasiet. Infectie met meerdere kiemen tegelijk is eveneens mogelijk. 
Deze ziektekiemen krijgt u binnen door het eten of drinken van water of voedsel dat vervuild is met ziektekiemen, zoals bacteriën, virussen of parasieten. Verschillende besmettingswegen zijn denkbaar: onvoldoende scheiding van afval- en drinkwater, bemesten van de grond met menselijke uitwerpselen, ontoereikende bewarings technieken, wassen van groenten en fruit met besmet water, vliegen die de besmetting overbrengen op het voedsel, minder strikte normen m.b.t. persoonlijke hygiëne, enz. Ook zwemwaters zijn vaak verontreinigd.
De kans om reizigersdiarree op te lopen is groter onder primitieve omstandigheden en in een warmer klimaat. Reizigersdiarree kunt u overigens ook oplopen in een goed hotel. De meest frequente veroorzakers van reizigersdiarree zijn: Enterotoxigene Escheria coli (ETEC), Vibrio Cholerae (ong. 80%), Shigella (5 tot 15 %), Salmonella (ong. 10%) en Campylobacter jejuni. 

Is reizigersdiarree gevaarlijk?
Een gezonde volwassene heeft over het algemeen alleen hinder van de diarree. Een kind of een oudere kan meer problemen krijgen. Zij kunnen snel uitdrogen, zeker als de diarree samengaat met overgeven. Suikerpatiënten en zwangere vrouwen moeten bij diarree altijd een arts raadplegen.

Voorkomen:
Een aantal hygiënische maatregelen kunnen het risico van op reizigersdiarree doen afnemen, maar nooit helemaal voorkomen.
Zorg voor een goede hand- en lichaamshygiëne. Door na elke handdruk en voor elke maaltijd je handen te wassen, vermindert u de kans op reizigersdiarree al aanzienlijk. 
Zorg voor een goede voedselhygiëne:
Vermijd dus: rauwe groenten, ongeschild fruit, rauwe of onvoldoende gekookte vis en zeevruchten, rauw of onvoldoende gebakken vlees, niet-gepasteuriseerde of ongekookte melk en melkproducten (o.a. kazen), een restaurant of verkooppunt met veel vliegen, water uit de kraan, ijsblokjes( ijsklontjes worden ook vaak gemaakt van besmet water), ijsjes. Dus ook rauwkost en sla kan afgespoeld zijn met besmet water. 
Kies voor: vers bereide voedingswaren die voldoende doorbakken of verhit zijn en warm worden opgediend, fruit dat u zélf schilt, brood met gelei of siroop, water of frisdrank uit flessen die u zélf openmaakt, water dat gekookt word, ontsmet of gefilterd (verschillende systemen op de markt), hete thee of koffie. 

Risico’s: 
De kans op reizigersdiarree hangt nauw samen met de reisbestemming enerzijds en met de graad van immuniteit van de reiziger anderzijds.
Voor wat betreft de reisbestemming, wordt een onderscheid gemaakt tussen gebieden met een laag, een middelmatig en een hoog risico op het doormaken van reizigersdiarree, al naargelang de hygiënische omstandigheden. Avontuurlijke reizigers die in "primitieve" omstandigheden reizen, lopen uiteraard méér risico op reizigersdiarree dan reizigers in luxehotels.
Ook mensen met een chronische maagdarm aandoening of een verminderde maagzuur productie (door ziekte of behandeling) lopen een verhoogd risico op reizigersdiarree omdat zij minder weerstand kunnen bieden tegen eventuele kiemen die het maagdarm stelsel binnendringen. Infecties die leiden tot reizigersdiarree komt voor in Afrika, Azië, Midden en Zuid-Amerika, dus populaire reisbestemmingen zoals Thailand, China, Indonesië, Maleisië, Brazilië, Mexico maar ook in Turkije, Egypte, Tunesië, Marokko. 

Wat te doen bij reizigersdiarree
Probeer gewoon te blijven drinken en eten als u niet te misselijk bent. Als u waterdunne diarree hebt, is het verstandig om ORS te gebruiken. ORS is een oplossing van suikers en zouten. Hierdoor wordt vocht beter in het lichaam vastgehouden en is de kans op uitdroging kleiner. 
Bij een milde infectie is het belangrijk te zorgen voor voldoende vocht aanvoer (minimum 1,5 à 2 liter per dag) om uitdroging te vermijden. Vooral kinderen en bejaarden zijn gevoelig voor vochtverlies. Diarree ontstaat namelijk wanneer de vochtafscheiding in de darmen groter is dan het vocht opnemend vermogen. Kinderen en volwassenen kunnen het vochtverlies ook opvangen door het drinken van magere groentebouillon, verdund wortelsap, gezoete thee met citroen of zout water  in combinatie met zoute koekjes. Reken toch op minimaal 1,5 à 2 l vocht per dag. Appelsap moet alleszins worden vermeden. Ook melk- en melk-producten zijn in het begin af te raden. 
Bij zuigelingen kan de normale borstvoeding wel worden verder gezet, in combinatie met een ORS-oplossing en zuiver water. Flesvoeding wordt best het eerste paar uren vervangen door een ORS-oplossing (10-15 ml per uur en per kg). Na 6 à 12 uren kan de normale voeding geleidelijk aan worden hervat, waarbij extra vocht aan de melk wordt toegevoegd (20%) of tussen de flessen door extra water wordt gegeven.
Indien de diarree gepaard gaat met braken, dan moet de ORS-oplossing zeer regelmatig in kleine hoeveelheden worden toegediend.

Loperamide mag niet worden toegediend aan kinderen jonger dan zes jaar en aan zwangere vrouwen. In geval van ernstige diarree met koorts en bloederige stoelgang is het gebruik van Loperamide (Imodium©) niet aangewezen.

Wanneer een arts raadplegen?
bij diarree langer dan 3 dagen
bij hoge koorts
bij bloed en slijm bij de ontlasting
bij uitdroging (minder plassen, dorst, sufheid)

VACCIN:
Hygiënische maatregelen kunnen de kans op reizigersdiarree beperken, maar nooit helemaal doen verdwijnen. Tegen reizigersdiarree bestaat er een vaccin in vloeibare vorm die via de orale weg (opdrinken) bescherming bied tegen reizigersdiarree (dus zonder gebruik van naalden). Voor volwassenen zijn 2 doses nodig met een tussenperiode van 1 tot 6 weken. De tweede doses dienst slechts een week voor vertrek ingenomen te worden. Dit zorgt voor een beschermingsduur van twee jaar.
Kinderen van 2-6 jaar krijgen een aangepast dosering schema

Van een uur voor tot een uur na toediening van dit vaccin moeten voedsel en drank worden vermeden.
Dit vaccin is bij ons, GLOHECA, verkrijgbaar. 

 

footer 3